۱۷ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۳۳

در گفت‌وگو با مهر مطرح شد؛

حدیث سلسله الذهب تثبیت مکتب اهل بیت(ع) است/ جایگاه علمی امام هشتم

حدیث سلسله الذهب تثبیت مکتب اهل بیت(ع) است/ جایگاه علمی امام هشتم

قم - عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: حدیث «سلسله الذهب» تثبیت کننده مکتب اهل بیت(ع) و اسلام ناب محمدی به بهترین شیوه ممکن در جامعه است.

خبرگزاری مهر - گروه استانها: حضرت علی بن موسی‌الرضا(ع) هشتمین امام شیعیان از سلاله پاک رسول خدا و هشتمین جانشین پیامبر مکرم اسلام(ص) می‌باشند؛ ایشان در سن ۳۵ سالگی عهده‌دار مسئولیت امامت و رهبری شیعیان شدند.

حیات هشتمین امام شیعیان مقارن بود با خلافت خلفای عباسی که سختی‌ها و رنج بسیاری را بر امام رضا(ع) روا داشتند و سرانجام مأمون عباسی ایشان را در سن ۵۵ سالگی به شهادت رساند.

یکی از القاب مشهور امام هشتم، «عالم آل محمد» است. این لقب نشانگر ظهور علم و دانش حضرت علی بن موسی‌الرضا(ع) می‌باشد و همین یک لقب کافی است تا ما را نسبت به جایگاه علمی این امام همام در بین ائمه و بزرگان دینی آگاه کند.

جلسات مناظره متعددی که امام رضا(ع) با دانشمندان بزرگ عصر خویش، به‌ویژه علمای ادیان مختلف انجام داد و در همه آنها با سربلندی تمام بیرون آمد گواهی بر این لقب است.

حدیث «سلسله الذهب» از احادیثی است که امام رضا(ع) به نقل از رسول خدا(ص) و به نقل از جبرائیل از سوی خداوند در باب توحید و شروط آن بیان فرمودند، امام هشتم این حدیث را هنگام عبور از نیشابور به طرف مرو بیان کرده‌اند.

راویان این حدیث همگی امامان معصوم‌ هستند تا به پیامبر(ص) و سرانجام به خداوند می‌رسد،‌به همین دلیل این حدیث را «سلسله الذهب» به معنای «زنجیره زرّین» توصیف کرده‌اند.

بر اساس این حدیث، اعتقاد به توحید باعث نجات از آتش جهنم است، ولی امام رضا(ع) خود را شرط این نجات معرفی کرده است؛ به گفته عالمان شیعه، منظور امام رضا(ع) اعتقاد به امامت است.

امام رضا(ع) با سلاح علم به جنگ تفکرات انحرافی رفتند

یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در مورد اهمیت حدیث سلسله الذهب در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه امام رضا(ع) نیز مانند سایر ائمه(ع) از ساحت‌های وجودی مختلفی برخوردار بودند، اظهار کرد: امام رضا(ع) در ابعاد مختلف برای جامعه امروز الگو و سرمشق هستند و از نظر علمی به‌قدری بروز و ظهور داشتند که عالم آل محمد(ص) لقب گرفتند.

حجت‌الاسلام محمود رجبی ادامه داد: عنوان عالم آل محمد برای امام رضا(ع) مطرح شد، ایشان از نظر علمی اثرگذار بودند و در حل مشکلات و دفع شبهاتی که متوجه آیین اسلام می‌شد تلاش بسیاری می‌کردند و توجه همگان را جلب کرده بود، چون با سلاح علم به جنگ تفکرات انحرافی رفتند و از این ابزار توانستند بهترین استفاده را ببرند.

عالمان و محققان جامعه باید به محتوا، شیوه مناظره و آداب و اخلاق مناظره‌های امام رضا(ع) توجه کرده و متون مناظره درست را استخراج کنند

وی با اشاره به مناظرات امام رضا(ع)، افزود: ایشان با پیروان مکتب‌های الحادی و سران مکتب‌های الهی غیر اسلامی و فرقه‌های اسلامی غیر از مکتب اهل بیت(ع) مناظرات متعددی داشتند تا آن‌ها را به بطلان دیدگاه‌هایشان و مکتب وحیانی هدایت کنند و ادیان وحیانی را به‌سوی مکتب اهل‌بیت(ع) و اسلام ناب محمدی هدایت می‌کردند.

این استاد حوزه علمیه قم عنوان کرد: عالمان و محققان جامعه باید به محتوا، شیوه مناظره و آداب و اخلاق مناظره‌های امام رضا(ع) توجه کرده و متون مناظره درست را استخراج کنند.

وی گفت: ایشان شاگردان زیادی تربیت‌کردند و شبکه گسترده نشر معارف غنی اسلام را ایجاد کرده بودند و جایگاه امام رضا(ع) به‌قدری تثبیت‌شده بود که حاکمان وقت تلاش می‌کردند که اظهار ارادت به امام را داشته باشند تا مورد نفرت مردم قرار نگیرند.

حجت‌الاسلام رجبی تصریح کرد: حضرت تواضع زیادی داشتند و در منابع تاریخی آمده با غلامان خود بسیار با نرمی و مهربانی برخورد می‌کردند و حتی در حالت مسمومیت سعی می‌کردند درد و رنج خود را پنهان کنند تا اطرافیان و غلامان ایشان غذایشان را به‌راحتی تناول کنند.

وی اظهار داشت: امام رضا(ع) هنگام خروج از مدینه به گونه‌ای با خانواده خود صحبت کردند که سرنوشت خویش را برایشان روشن کنند و بگویند که این سفر مطلوبی نیست و مأمون مرا از روی دوستی و علاقه دعوت نکرده است.

نشان دادن مسیر ولایت و ولایتمداری در حدیث سلسله الذهب

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ورود امام رضا(ع) به ایران، ادامه داد: زمانی که امام رضا(ع) به شهر نیشابور رسیدند و با استقبال عظیم و گسترده مردم روبرو شدند، مردم و شیعیان از حضرت درخواست حدیثی به‌عنوان توصیه کردند؛ در این زمان حضرت رضا(ع) حدیث «سلسله الذهب» را قرائت کردند.

وی ادامه داد: یکی دیگر از ابعاد شخصیتی امام رضا(ع) نشان دادن خط درست و صحیح ولایت است و عرضه و طرح حدیث سلسله الذهب با چنین محتوای غنی یک فعالیت سیاسی و فرهنگی است.

حدیث سلسله الذهب، اصول و اساس فرهنگ اهل بیت(ع) را معرفی و حرکت و بینش سیاسی را در جامعه بیان می‌کند

حجت الاسلام رجبی افزود: این حدیث بیانگر این است که از شروط اقرار به کلمه «لااله‌الاالله» که مقوم اصل توحید در دین می‌باشد، اقرار به امامت امام رضا(ع) و اطاعت و پذیرش گفتار و رفتار امام هست که از جانب خداوند تعالی تعیین‌ شده است.

وی افزود: در حقیقت امام شرط رهایی از عذاب الهی را توحید و شرط توحید را قبول ولایت و امامت می‌دانند و می‌فرمایند: «دژ مستحکم توحید شرط دارد و من از شرایط آن هستم و هرکسی که می‌خواهد مسیر سعادت دنیا و آخرت را طی کند باید ولایت من را بپذیرد».

این استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در واقع این حدیث تثبیت مکتب اهل بیت(ع) و اسلام ناب محمدی به بهترین شیوه ممکن است چرا که اصول و اساس فرهنگ اهل بیت(ع) را معرفی می‌کند و حرکت و بینش سیاسی را در جامعه که مسیر ولایت و ولایتمداری است بیان می‌کند.

کد خبر 4452758

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha